Restované tofu s paprikovou omáčkou a rýží

Ingredience:

  • 1 cibule

  • 1 červená paprika
  • 
1 mrkev
  • 
3 lžíce rostlinného oleje
  • 
balíček bílého tofu (180–200 g)
  • 1 lžička sójové omáčky

  • 1 lžíce sladké papriky
  • 
1 lžíce rýžového octa

  • 250 ml vody
  • 100 ml rostlinné smetany
  • 
sůl dle chuti
  • jasmínová rýže 
  • jarní cibulka
  • černý či bílý sezam

Postup: Nejdříve si připravte marinádu. Smíchejte olej a sójovou omáčku. Bílé tofu nakrájejte na plátky a nechte 10 minut marinovat v připravené marinádě. V pánvi rozehřejte dvě lžíce oleje, vsypejte nakrájenou cibuli a nechte zesklovatět. Pak přidejte nakrájenou papriku, nastrouhanou mrkev a osolte dle chuti. Restujte cca 6 minut. Na pánvi zaprašte sladkou paprikou a ještě cca minutku restujte. Pozor! Papriku restujte pouze krátce, jinak zhořkne. 

Přidejte vodu a vařte 10 minut. Pak přidejte veganskou smetanu a vše rozmixujte. Dochuťte rýžovým octem, případně dle chuti osolte. Na pánvi orestujte dozlatova marinované tofu. Podávejte s paprikovou omáčkou a jasmínovou či jinou rýží, kterou připravte dle návodu na sáčku. Ozdobte černým nebo bílým sezamem a jarní cibulkou.

Náš tip: Pokud máte rádi pikantní jídla, přidejte do omáčky pálivou papriku nebo domácí chilli papričky.