Restované tofu s paprikovou omáčkou a rýží
Ingredience:
- 1 cibule
- 1 červená paprika
- 1 mrkev
- 3 lžíce rostlinného oleje
- balíček bílého tofu (180–200 g)
- 1 lžička sójové omáčky
- 1 lžíce sladké papriky
- 1 lžíce rýžového octa
- 250 ml vody
- 100 ml rostlinné smetany
- sůl dle chuti
- jasmínová rýže
- jarní cibulka
- černý či bílý sezam
Postup: Nejdříve si připravte marinádu. Smíchejte olej a sójovou omáčku. Bílé tofu nakrájejte na plátky a nechte 10 minut marinovat v připravené marinádě. V pánvi rozehřejte dvě lžíce oleje, vsypejte nakrájenou cibuli a nechte zesklovatět. Pak přidejte nakrájenou papriku, nastrouhanou mrkev a osolte dle chuti. Restujte cca 6 minut. Na pánvi zaprašte sladkou paprikou a ještě cca minutku restujte. Pozor! Papriku restujte pouze krátce, jinak zhořkne.
Přidejte vodu a vařte 10 minut. Pak přidejte veganskou smetanu a vše rozmixujte. Dochuťte rýžovým octem, případně dle chuti osolte. Na pánvi orestujte dozlatova marinované tofu. Podávejte s paprikovou omáčkou a jasmínovou či jinou rýží, kterou připravte dle návodu na sáčku. Ozdobte černým nebo bílým sezamem a jarní cibulkou.
Náš tip: Pokud máte rádi pikantní jídla, přidejte do omáčky pálivou papriku nebo domácí chilli papričky.