Nádobí ze dřeva je v kuchyni tradicí. V moderních domácnostech ale vítězí spíše keramika, porcelán a sklo. V případě kuchyňských potřeb nerez a plast. Nějaký ten dřevěný kousek ve své kuchyňské lince však přeci jen nejspíš máte. Je to dřevěná vařečka nebo dřevěné kuchyňské prkénko? Dřevo je totiž nejen krásné, ale i velmi praktické. Proč mu dát přednost před plastem?
Plastové nádobí není hygieničtější než dřevěné
Vyvraťme si hned v úvodu jeden z nejrozšířenějším mýtů, podle kterého je plastové nádobí hygieničtější než to ze dřeva. Například o dřevěném kuchyňském prkénku se traduje, že do sebe nasákne snadno vodu. Vlhké prostředí ja pak domovem pro nejrůznější bakterie či dokonce plíseň. Ve skutečnosti je to však přesně naopak! Dřevěné nádobí je organického původu a má tedy i přirozenou schopnost bojovat s působením bakterií. Naproti tomu na poškrabaném či pořezaném povrchu plastových prkének se dokáží bakterie dokonale ukrýt.
Zajímavost: Věděli jste, že bakteriemi v dřevěném a plastovém prkénku se zabývali dokonce vědci z Univerzity ve Wisconsinu? Při testování obou materiálů zjistili, že bakterie snáze přežijí na plastovém prkénku. U prkénka ze dřeva, které bylo kontaminováno bakteriemi, vědci zjistili, že do 3 minut po kontaminaci až 99,9 % bakterií zahyne. U plastových kuchyňských prkének žádný úbytek během stejné doby nenastal. Dřevěné kuchyňské prkénko je tak podstatě hygieničtější!
Z dřevěného nádobí lépe chutná a je ekologické
Nádobí ze dřeva se používalo už v dávné minulosti. Důvodem bylo mimo jiné to, že dřevo je daleko příjemnější na dotyk než jiné druhy materiálů a především má svou historii. Vyzkoušejte, jak vám bude totožné jídlo chutnat, když ho naservírujete na talíř ze dřeva a plastu. Mimo to dřevěné nádobí můžete poté, co vám doslouží spálit, kdežto plast je nutné odložit do separovaného odpadu, což představuje daleko větší ekologickou zátěž. Nicméně budete-li se o dřevěné nádobí správně starat, vydrží vám klidně celý život.
Zuzana Linhares, zakladatelka Tropikalia k tomu ještě dodává: „Dřevo je nezaměnitelný materiál, který si v kuchyni zamilujete. Jeho výhodou je také to, že je to snadno dostupný a hlavně obnovitelný materiál. Líbí se mi, že dřevo pracuje a ačkoliv po čase dochází k jeho opotřebení, přidává mu to na kráse. U produktů ze dřeva skutečně platí, že mají svou duši.“
Péče o dřevěné nádobí je snadná
Pokud si pořídíte nádobí ze dřeva, nemusíte mít obavu, že vám péče o něj zabere příliš mnoho času. Základním pravidlem je, abyste dřevěné nádobí nedávali do myčky. Po použití nádobí pouze omyjte šetrným čisticím prostředkem a vodou. Následně je dobré nechat nádobí oschnout na vzduchu nebo utřít do kuchyňské utěrky. Na dřevěné kuchyňské prkénko doporučujeme vzít jednou za čas na pomoc citrón. Potřete prkénko půlkou citrónu, šťávu z něj nechejte přibližně 10 minut absorbovat. Zbavíte se tak skvrn, bakterií v rýhách prkénka i případného zápachu. „Jednou za čas je vhodné dřevěné nádobí ošetřit lněným nebo olivovým olejem. Pokud výrobek po umývání zdrsní, můžete ho přebrousit brusným papírem nebo brusnou houbičkou zrnitosti p280 a více,“ radí na závěr Zuzana Linhares.
Autor: Linda Tomsa Kalašová